Нещодавня наша мандрівка до Ужгорода відкрила для нас одну цікаву локацію, про яку ми чомусь геть забули. Мова йде про дитячі залізниці. Якось ніколи не цікавились історією їхнього виникнення, та й в яких містах вони є. Виявляється, у восьми містах України ви зможете покататися “дитячим” потягом. Тож вирішили підготувати для вас короткий огляд цих міні-копій залізної дороги.

Виявляється, дитячі залізниці – позашкільні навчальні та розважальні заклади, в яких діти 8-15 років знайомляться із залізничним фахом. Вони зазвичай ізольовані від загальної мережі залізниць, колії вузькоколійні та мають невелику довжину маршруту (до 11 кілометрів), іноді бувають замкнуті в кільце. В Україні перша дитяча залізниця з’явилась у Дніпрі 1936 року.

Кожна залізниця має свою довжину маршруту, вартість проїзду та устрій. Проте спільним у них є сезон роботи. Усі починають працювати в травні та закінчують у вересні-жовтні. Тому літні канікули – чудова нагода випробувати послуги дитячої залізниці 😉

Львів

У місті Лева дитячу залізницю відкрили 8 листопада 1951 року. Колію проклали у Стрийському парку. Довжина: 1,2 км (раніше було 1,85 км). Станції: Паркова, Сонячна; до 1976 року була третя станція – Піонерська біля монументу Слави.

Колишня станція Піонерська в Стрийському парку

Колишня станція Піонерська у Стрийському парку

1976 року у зв’язку з реконструкцією вулиці Стрийської станцію Піонерська та прилеглий до неї перегін розібрали. Довжина дитячої залізниці при цьому скоротилася в півтора рази.

Сам потяг називається “Вітерець”. Ця назва прижилась настільки, що всі кажуть “йдемо кататись на Вітерці”. Рухомий склад “тягають” два тепловози. Один з них – унікальний, єдиний на території колишнього СРСР тепловоз такої серії, який експлуатують досі, тому він працює лише у свята й на замовлення.

У літні місяці рух здійснюється щосереди, у вихідні та святкові дні; у травні та вересні – лише щонеділі та на свята. У разі несприятливих погодних умов рух можуть скасувати.

Вартість проїзду в один бік: 10 грн – для дорослих і 5 грн – для дітей.

Розклад руху Львівської дитячої залізниці на 2017 рік

Розклад руху Львівської дитячої залізниці на 2017 рік

Луцьк

Луцька дитяча залізниця на три роки молодша від львівської. Відкрили її 8 листопада 1954 р. Зате вона довша – 1,5 км. Загалом Луцька дитяча залізниця має 2 станції: “Росинка” та “Водограй”.

У травні залізниця працює щонеділі. Червень, липень, серпень – робочі суботи, неділі та святкові дні. Відправлення поїздів зі станції “Росинка” за графіком:  11:00, 11:50, 12:40, 14:30, 15:20, 16:10. Вартість проїзду пасажирів у поїзді: 10 грн – дитячий квиток, 16 грн – дорослий квиток. Більше інформації ви можете знайти на сайті луцької дитячої залізниці.

Луцька дитяча залізниця

Фото із сайту lutsk.ua

Рівне

Рівненська вузькоколійна залізниця – найдавніша у Західній Україні. Її відкрили 9 травня 1949 року. Дорога завдовжки 2,5 км розташована в центрі міста, вздовж берега річки Устя. Шлях тупиковий, з двома станціями — Партизанська та Озерна. Є міст і водопропускна труба. Діти, які відвідують гурток при залізниці, цього сезону зможуть випробувати себе та свої знання у 18 напрямках: допомога машиністу, продаж та перевірка квитків, перевід стрілок, чергування на станціях тощо. Здійснити мандрівку можна щовихідних з 11.00, потяг вирушає щогодини. Загалом мандрівка триває півгодини. Ціна квитків дуже вас потішить: дитячий – 5 грн, дорослий – 8 грн.

Рівненська дитяча залізниця

Рівненська дитяча залізниця – фото з golosno.com.ua

 Ужгород

Найкоротша дитяча залізниця в Україні, її довжина становить лише 1,1 км, зокрема, довжина головної колії — 1 км. З 2010  до 2016 року залізниця не працювала. 2016 року її було відкрито знову в честь Дня незалежності України, і вже другий рік поспіль дитяча залізниця приймає великих та малих мешканців Ужгорода та туристів.

Розклад роботи Ужгородської дитячої залізниці на 2017 рік

Розклад роботи Ужгородської дитячої залізниці на 2017 рік

Початкова станція – у самому центрі міста, за 50 метрів від пішохідного мосту, хоча трохи схована – треба спуститися сходами праворуч від будівлі філармонії (колишньої синагоги). Колія пролягає берегом річки Уж, під територією ботанічного саду, і має кінцеву зупинку в парку, де є мотузкова лазанка, а поруч – басейн. Вартість проїзду, а також розклад на 2017 рік, ви зможете знайти на фото вище.

Київ

У столиці цього року розпочався вже 63-й сезон роботи Київської дитячої залізниці. Колія завдовжки 2,75 км замкнута в кільце і пролягає Сирецьким парком між двома станціями “Вишенька” та “Яблунька”. Квиток на поїзд для дорослих коштує 24 грн, для дітей – 18 грн. Для дітей до 6 років проїзд безкоштовний.

Поїзд Малою Південно-Західною курсує з 10:30 до 15:30, до 4 червня – щонеділі та на свята; з 10 червня до 27 серпня – у суботи, неділі та святкові дні. Подорож залізничним кільцем Сирецьким парком триває 20 хвилин.

Київська дитяча залізниця

Київська дитяча залізниця – фото з dityvmisti.ua

Запоріжжя

Дитяча залізниця розташована за 500 метрів від залізничного вокзалу «Запоріжжя-1» і має довжину колій  9,4 км, 80 м якої пролягає тунелем. Це найдовша дитяча залізниця в Україні. Поїзд зупинок не робить, катається по колу. На території залізниці є зоопарк, акваріум, зимовий сад і тераріум. Отож це фактично цілий пізнавально-розважальний осередок.

Потяг курсує на вихідні, а під час літніх канікул щодня, крім понеділка та вівторка, 8 разів на день (через кожні 45 хвилин з 9:00 до 15:15, перерва з 12:00 до 13:00). Ціна квитків: дорослий – 25 грн, дитячий – 10 грн.

Запорізька дитяча залізниця

Запорізька дитяча залізниця – фото з life.zp.ua

Дніпро

Дніпропетровська дитяча залізниця (Мала Придніпровська) є першою дитячою залізницею в Україні, відкрили її 6 липня 1936 року. Рух поїздів – з 10:00 до 16:00. Перерва – з 11:55 до 12:20. Вартість проїзду: дорослий квиток – 25 грн, дитячий квиток – 20 грн (з 2 до 10 років). Для дітей до 2-х років проїзд безкоштовний.

Більше інформації, історії і відомостей можете знайти на сайті залізниці.

Мала Придніпровська залізниця

Мала Придніпровська залізниця – фото з ukrainaincognita.com

Харків

Малу Південну залізницю було відкрито 8 листопада 1940 року. Це одноколійна залізнична система довжиною 3,6 км. Сезон перевезень на дитячій залізниці, як і в інших містах, розпочинається кожен рік 1 травня і закінчується 31 жовтня. Дитяча залізниця “Мала Південна” працює: у травні, вересні, жовтні – у вихідні та у святкові дні; у червні, липні та серпні – із середи по неділю.

Ціни на проїзд: дітям до 6 років – безкоштовно; дитячий квиток (від 6 років до 14 років) – 5 грн 28 копійок ; дорослий квиток (від 14 років) – 7 грн. Станом на зараз найактуальнішу інформацію про розклад і ціни ви зможете знайти на цьому сайті, хоч на ньому вказано, що він не є офіційним сайтом дитячої залізниці.

Мала Південня залізниця

Мала Південня залізниця – фото з children-railway.kharkov.ua

N.B.

В якому б місті ви не були, проїздом чи на відпочинку, ми радимо вам покататись на дитячій залізниці. Якщо ж мешкаєте в одному із перелічених вище міст, то має змогу не лише кататись “дитячим” потягом, а й відвідувати гурток, який є при кожному такому підрозділі. Адже дитяча залізниця – не лише розвага, а й виховання молодих залізничників, навчанням їх теорії та практиці функціювання залізничного господарства. І не спішіть відразу казати, що ці професії не перспективні та навіщо дитині на це марнувати час. Якщо ваше дитя любить бавитись поїздами і цікавиться їхньою будовою, залізничною історією, то такі заняття будуть дуже цікавими та пізнавальними. Що більш всебічно розвиненою буде ваша дитина, то легше їй буде самостійно обрати професію, яка приноситиме задоволення й у дорослому житті.

Якщо у вашому місті також є дитяча залізниця, а ми про неї не згадали – напишіть нам. Ми обов’язково її додамо до списку 😉

Comments

comments