Трішки більше року тому за тиждень до Великодня наша родина взяла участь у Zero Waste Lviv: Cоціальний Експеримент. Його метою було спробувати прожити тиждень, створюючи мінімум сміття. Що з цього вийшло та як пройшов цей рік – вирішили розказати вам.

 

Можливо, наші спостереження і знахідки будуть для вас корисними. Бо за цей тиждень ми відкрили для себе багато корисного, потрібного і важливого.  Багато речей, які нас оточують, настільки в’їлись у наш побут, що ми часто не задумуємось, що можна замінити їх на інші, корисніші і навіть вигідніші для нас самих.

Ми пишемо це не через проблему сміття у Львові, чи хочемо когось повчати. Лише за 7 днів, ми самі  завдяки коментарям і порадам друзів та знайомих зрозуміли, що багато хто вже так чи інакше втілює в життя підхід до сортування сміття і сприяє його переробці. Тому якщо вам цікаво, як легко і без ламання себе і своїх звичок почати думати і діяти з думкою про себе та природу, тоді ось вам наші висновки та поради. Нам для усвідомлення і початку впровадження змін знадобився тиждень, тепер пробуємо втримати напрацювання і рухатись далі.

Отже поділимо розповідь на три частини:

  • нагромадження та сміття, що вже є в нас вдома і що з ним робити;
  • як, купуючи речі, зменшити кількість відходів від них.
  • рік опісля: що прижилось, а з чим далі труднощі
Частина 1.

Перш за все подивіться навколо, які одноразові речі вас оточують і що потрапляє у ваш смітник. Звідси ви зможете дізнатись, як можна зменшити вміст вашого сміттєвого пакету, використовуючи правила сортування і переробка сміття

Сортування

PET-пляшки і скло ми сортуємо вже досить давно, викидаючи їх у відповідні контейнери біля нашого будинку. Папір ми почали збирати спочатку самі, потім розмістили нашу коробку для збору в спільному коридорі, тож наші сусіди теж приєднались. А вже, мабуть, з півроку ми збираємо папір в цілому будинку. Просто поставили звичайну картонну коробку біля поштових скриньок і написали – «Макулатура». Потім, щоправда, ще додався надпис «прохання сміття не кидати», але загалом експеримент дуже себе оправдує. Звісно не всі мешканці зносять туди папір з своїх домівок, але туди точно потрапляє уся реклама з поштових скриньок, тож сміття тепер в під’їзді точно менше. Але ми раді, що коробка хоч і невелика та раз, а то буває і двічі на тиждень, ми її звільняємо і перекладаємо все в картоні коробки. Потім все фасуємо, важимо і веземо на пункт прийому макулатури.

За гроші, які ми там отримали, плануємо закупити нові енергозберігаючі лампочки в під’їзд і датчики руху. Думаю, коли ми все ж повісимо в під’їзді звіт, що вдалось зробити з відходами, то мешканців, що користуються коробкою стане більше  Єдине, що люди складають до коробки паперові на вигляд речі, які насправді не переробляються – одноразовий паперовий посуд, контейнери з-під яєць, картонні упаковки з-під молочної продукції. Тому варто мінімізовувати використання таких речей, або, по можливості, дати їм друге життя. Контейнери використовуємо знову, йдучи в магазин, а частину речей використати у творчих цілях, наприклад з дітьми. Пару варіантів на фото, решту ідей можете побачити тут чи знайти в інтернеті. В світі вже існують цілі компанії, які творять мистецтво в прямому значенні зі сміття.

zwl
Корки ми збираємо вже дуже давно, спочатку віддавали їх в загальні скриньки, які були на роботі, тепер збираємо, щоб дати їм нове життя разом з Zelenew – лабораторія ресайклінгу. Та поки їх ще не так багато, тож вони виконують роль навчального матеріалу. #Назарівна вчиться сортувати їх у мисочки відповідного кольору.

17837671_10155450583903287_323261728_o
Всі поліетиленові кульки, які тягнуться, і харчову плівку збираємо у окремий кульок. Відповідний контейнер на якому пише «пластик і плівка» у нас теж недавно поставили біля офісного центру, тож кидаємо туди. Та завдяки експерименту тепер знаємо, що не увесь пластик переробляється – тепер краще обдумуємо покупки в пластиковій тарі. Бо знаючи, що «тетрапаки» (упаковки від соків, кефіру, молока, вина і т.д.) не переробляються, перейшли на продукти, що у білих пластикових банках, але виявилося, що з ними та ж проблема. Тепер ж знаємо, що варто дивитись на дно пляшки і шукати позначку, яка означає, що вона переробляється.

Раз в сезон стараємось перебирати свій гардероб і речі, які не носили рік чи більше, віддавати. Місць є багато; ми залишаємо у контейнерах «Емаус Оселя».

Щодо залишків їжі. Залишки були і їх радісно під’їдала #Ніно, та це не було надто корисно для неї (це потягнуло відмову її від корму і набір ваги), тож ми просто почали готувати менші порції. Молочні продукти поза терміном чи які довго лежали – не викидаємо. Додавши яєць, муки і соди з оцтом/олії, з цього прекрасно вийдуть млинці або пляцушки. А зі сметани буде прекрасна підлива, коли щось тушитиметься.

Батарейки замінили на акумулятори. Використані лампочки і батарейки здаємо. Список місць куди можна занести відходи можете глянути тут. Також досить недавно запустили біржу вторсировини, де можна не лише глянути хто приймає відходи, але і за якими цінами їх можна здати. Тож варто просто глянути найближче до вашого дому місце і здати все, що назбиралось у вас за тиждень/місяць чи рік.
Найбільше нас турбує питання памперсів. Їхня кількість, звісно, тепер є не така велика, як на початку (до десяти в день), та все ж 3-4 шт. на день таки назбирується. Звісно, з дорослішанням малої їх ставатиме все менше, та вже тепер пробуємо вдома використовувати багаторазові підгузники з вкладками. Прання трохи більше, але це теж питання часу. Сподіваємось до літа привчити взагалі без них обходитись.

18119615_815335645291656_1986393160_o

Упакування від круп, макаронів, приправ , солодощів і собачого корму, які мають частинки металу (або фольгу), – до поліетилену не належать і не переробляються. В більшості випадків відповідних аналогів на вагу немає, або поки ми ще не знаходили.

Завдання і висновки проекту

А загалом, за 2 тижні ми лише двічі виносили сміття. Виявилось, що більшість в нас становила органіка, а оскільки ми тепер маємо точку, куди її відвозити (завдяки участі в експерименті і публікуванні наших звітів по днях, відгукнулась нам знайома, що погодилась, щоб ми відвозили їй свої органічні відходи. Тож добре і нам, і її курчатам 😉 ), то маємо наразі відро з залишками овочів/фруктів за тиждень, і лише пів відра інших відходів, що нікуди не підходять. Тепер, коли свіжих овочів і салатів стане більше, то треба буде, певно, відвозити органіку двічі на тиждень, щоб уникнути неприємного запаху вдома.

Ще одним завданням експерименту було перебрати речі вдома і відремонтувати щось самому.  ZeroWaste включає в себе не лише харчові відходи. Сюди входить все, що ми купуємо і користуємось вдома і в побуті загалом. Тому для одягу чи інших речей, якими давно не користуєшся є два варіанти: полагодити, якщо річ зламана, або віддати чи продати на тих же ж барахолках, яких в інтернеті тепер чимало. В нас на той час знайшлись парочка штанів і 2 пари взуття.

“Весняне прибирання гардеробу” у нас пройшло частково після Великодня, тож один кульок речей вже віднесли у скриньку «Емаус Оселя». А якщо ж говорити про звільнення від дитячих речей, то ми віддаємо речі, з яких малеча виросла, своїм знайомим, в яких дітки якраз підростають. Це добрий варіант, якщо ви не хочете продавати/віддавати їх, а плануєте залишити для наступних малюків 😉 Поділіться ними, і друзі будуть задоволені, і у вас буде місце.

І на останок. Ще однин день експерименту був присвячений апсайклінгу (створення чогось корисного/красивого з вторсировини). Як часто ви дивитесь на коробку, чи пляшку і уявляєте, що з неї може вийти підсвічник, ваза чи, наприклад, світильник? Перетворення коробочок, тубусів і коробочок, котрі залишаються від кіндерів – це вічна любов. Всі ці речі живуть з нами довго в якості творчих матеріалів і місця для зберігання блискіток, гудзиків, бісеру та інших речей. Та якраз на тижні ми доробили малечі ящик для іграшок на колесах. Ще на Різдвяні свята ми отримали гарну посилку в дерев’яному ящичку. Викинути звісно ми його не змогли і придумали, що це буде добрим місцем для зберігання іграшок. Руки все не доходили, та ось всі деталі були куплені, кути і поверхня підшліфована і він готовий. Нехай не надто креативно, зате практично 🙂

17837372_10155459193173287_766675160_o

Перед тим як викидати речі, подивіться. Можливо вони вам ще послужать, але вже в іншому амплуа 😉

Частина 2.

Розкажемо вам про наші закупи на тиждень. Вперше спробували прописати біля списку, що купити, страви, які з цього будуть готуватись, і тару, в яку це мало б бути складене. Прорахувати вдалось практично все. Покупки були в двох місцях : гуртовий «Шувар» на Сихові і «Ашан» на Стрийській. Тож нам була цікава перш за все реакція продавців і касирів 😉  Продавці на Шуварі дуже нас потішили тим, що не пропонували і не старались запхати нам кульок, коли їм давали свої мішечки або лотки. Єдине, з чим прорахувались (не було у списку, спонтанно вирішили купити), так це з мороженим шпинатом. Хоч тут якраз продавець риби сказала, що кульок можемо не брати, але вона і так мусить зважити в ньому, то ми вже взяли його і використали й на шпинат.

Ну і сире м’ясо ми теж взяли в кульок (в цій ситуації хіба варто відвести один контейнер лише для сирого м’яса і постійно ним користуватись, бо мий не мий, частинки все ж лишатимуться). А так то, в принципі, вважаємо наш похід досить успішним: спробували замінити маленькі плавлені сирки на ковбасний варіант; молока у скляній тарі не знайшли, тож взяли в пакеті (потім їх миємо і скидаємо до плівки); крупи на вагу, на жаль, зовсім не ті, що фасовані, а шкода 🙁

17858231_10155459194548287_951223632_o

Наш набір zerowaste на що день.

На першому фото наш прогулянковий набір, який тепер поселився в рюкзаку 😉

18110923_815322218626332_1785444358_o
1) Набір мішечків для закупів, їх можна пошити самому або ж замовити у Goodies, що ми і зробили. Ще після експерименту ми замовили чудову сумочку для канапок і перекусів (плеченька, яблучка і т.д.). Матеріал не промокає і легко витирається.
2)  Термогорнятко на каву/чай чи просто воду. Це не тільки корисно, але і вигідно для вас. У Львові вже 17 кав’ярень надають знижку на каву людям, що приходять зі своїми горнятками 😉 Ось тут перелік – https://goo.gl/aBPo59

3) My bottle, яку нам пощастило виграти, як одним з найактивніших учасників експерименту 😉

4) пляшка з водою для малечі, щоб при потребі помити руки і замініти/зменшити використання вологих салфеток.

На другому фото речі, які ми беремо при виході з дому за покупками. Щодо лотка для яєць, то пластиковий не наш (в пошуках такого), ми ж використовуємо той, що не переробляється. Здерли етикетку зі штрих-кодом, підписали і на касі уточняємо, що яйця брали поштучно, а не фасовані.

17778881_10155443134893287_515748038_o

Список речей, для яких ми знайшли заміну:
  • поліетиленові пакети – багаторазові торбинки
  • Папір для випікання – змастити деко масло і посипати трішки мукою (так звана «французька сорочка», або ж придбати багаторазову силіконову підкладка від Ікеа
  • Вологі салфетки – пляшка з водою і носовичок
  • Харчова плівка – кусочки тканини і віск. Деталі на відео або ще ось тут (духовку можна замінити праскою, покласти зверху ще один слой фольги і пропрасувати)
  • Яйценоси – використовувати повторно один раз придбані або купити пластикові
  • Кухонні рушники – полотняний рушник
  • Сік в пакетах «тетрапак» – сік в скляній тарі
  • Йогурт, кефір – молоко + закваски

Якщо ви дочитали до цього моменту, ви мега-молодці! Тепер, ви знаєте, яке сміття продукує сім’я з двох дорослих, малюка і собаки, і що з ним можна зробити

Щодо ефективності, то на нашу думку ці два прості кроки значно зменшать кількість сміття у вашій родині і є найпростішими і найбезболіснішими до втілення:

  • Знайти кому віддавати органічні відходи (переважно комусь, хто має вдома «господарку») і почати її відсортовувати;
  • Замінити, де це можливо, одноразові речі багаторазовими – поліетиленові кульки на паперові чи тканинні, одноразовий посуд на багаторазовий тощо.

Частина 3. Рік опісля

Кажуть звичка виробляється за 21 день. Ми ж прожили вже більше року з розумінням того, як насправді просто сортувати і створювати менше сміття. Ось типове фото наших закупів на тиждень.

Отже, які практики спрацювали і працюють як рефлекс, а що все ж забувається.

Що вдалось:
  • Набір торбинок трішки зріс і більшість касирів, вже не питають, чи вони продаються у них в магазині 😉
  • Банани, або ж поштучні овочі чи фрукти не складаємо у торбинки, а клеїмо цінник відразу на них
  • Картонний лоток для яєць ще досі нам служить, хоч йому вже рік 😉 Пластиковий так і не купили, бо в ньому дуже чіткі розміри яєць, а вони трапляються насправді різних розмірів 🙂
  • Наша органіка йде в компостну яму наших знайомих і підживлює їх ґрунт
  • Куди б ми не їхали: пікнік чи на вихідні в гори, завжди беремо з собою набір багаторазового посуду. Він нам служить вірою і правдою, а через свою кольоровість його ще й дуже люблять діти 🙂
  • Частина сусідів і далі сортує сміття. Завдяки цьому нам вдалось покрити 50% суми на кущі та висадити їх перед будинком, де зазвичай на газоні паркувались машини.

    На газоні має рости трава і кущі, а не паркуватись машини 🙂

Що не вдалось:
  • Повністю відмовитись від вологих серветок. Маємо з собою засоби дезінфекції, та все ж серветки також у вжитку
  • Купувати м’ясо та рибу у свою тару. Здебільшого беремо все фасоване у супермаркеті. Хоч на початку дуже старались брати свою тару і купувати в магазинах на вагу.
  • Печиво на вагу, все ж беремо значно рідше ніж фасоване( воно довше зберігається та менше кришиться
  • Знайти точно місце де приймають на переробку поліетилен. Маємо його трохи, зважаючи на пакети з-під сметани, йогуртів, сиру.
  • Саморобні воскові шматки не виправдали наших очікувань, або ж просто нам не вдалось правильно їх виготовити 🙁 Тому харчова плівка є у вжитку, хоч стараємось мінімально її використовувати.
  • Не відмовилися від одноразових підгузків. Багаторазові парили Назарівну, тож повернулися до звичайних. На щастя, зараз використовується один на добу – на нічний сон. та й то часто він служить кілька ночей, якщо без “аварій” 🙂
  • І, мабуть, найгірше – через непорозуміння і страх сусідів, що може статись пожежа, коробка для збору макулатури в нас в будинку зникла. На щастя, як ми вже писали, частина сусідів все ж продовжує приносити нам відсортовані папір і скло, ми віддаємо це на переробку.

І кожного разу просто думайте, купуючи щось, чи воно вам насправді потрібне 🙂

Бажаємо натхнення і успіху у пошуках альтернатив і впровадження zerowaste концепції у побуті.

P.S. кого зацікавила тема і ви б хотіли спробувати. то організатори планують провести найближчим часом вже місячний експеримент. За деталями слідкуйте на Zero Waste Lviv

Comments

comments