Хочемо розповісти вам про те, як можна подорожувати рідним містом або ж містом, в якому живете. Такі вояжі не потребують додаткових зусиль, виготовлення документів чи великих витрат, але вони є пробними вилазками для вас та малечі, щоб побачити, як ви почуваєтесь з малюком далі від дому і що варто мати завжди з собою під рукою. Це чудові тренування перед тим, як вирушити у далеку дорогу.

За свій рік, Назарівна випробувала всі види громадського транспорту, бувала у багатьох кафе, пабах, музеях і на виставках, а також тричі побувала на концерті. Більшість міського транспорту у Львові не надто пристосована для проїзду з дітьми у колясках. У звичайну маршрутку з возиком можна залізти хіба між десятою ранку і обідом. Окрім цього, потрібно ще одна людина, щоби підняти візок  високими сходами. Трохи краща ситуація у великих автобусах першого  АТП, через це ними значно більше користуються для подорожей Львовом. Одного разу був випадок, коли одночасно в автобусі нас було троє мам з візками. Звісно, розминутись було складно. Та все ж реально.

20170308_132741Найкращим видом громадського транспорту у Львові є трамваї і тролейбуси. Трамваї нам особисто до вподоби  більше. Багато місця і повітря, менша тиснява і можна дивитись вільно  у вікно. Крім того, як всі ми знаємо, трамвай їздить по рейках і це створює додатковий заспокійливо-загойдуючий ефект. А ще на деяких вулицях у нас трамвай має виділену смугу і легко оминає тягучки. Або хоча б їх частину. Та до того, як Назарівна почала ходити, найвірнішим нашим другом був слінг/ергорюкзак. Що це таке ви можете прочитати тут. Це чудовий помічник, яким ми користуємось і в подорожах, і вдома.

Багато хто, мабуть, думає, що нам легко писати, бо в нас є авто і ми комфортно всюди їздимо. Але на щодень машина стоїть у гаражі, бо мама так і не встигла отримати посвідчення водія. На дев’ятому місяці вагітності з першої спроби не здала екзамен, а далі вже не було коли йти. Та план повернення до цього питання є, бо в далеких мандрівках татові було б добре мати допомогу другого водія. Тож на щодень ми активно користуємось громадським транспортом.
І які б труднощі не виникали у вас з ним, пам’ятайте, що у вас є завжди вибір: вийти швидше; обрати довший маршрут, але комфортнішим видом транспорту, або ж просто почекати на наступний автобус/тролейбус. Словом, все можна пробувати. Бо якість транспортних перевезень міняється, але ідеальних умов ніколи не буде) Завжди комусь щось буде не подобатись. Ну все, до центру/місця зустрічі чи просто прогулянки ви дістались. Якщо маля заснуло в транспорті, то ви можете походити вуличками, де давно не були і побачити, які нові заклади повідкривались.

IMG_20170302_115951_834

Заклади дружні до дітей

А як нагуляєтесь і захочете посидіти попити-поїсти або ж погодувати маля, то ось карта місць, які дружні до мам, що годують і їх малюків. Умовними позначеннями виділені наступні категорії: кафе, де є кава без кофеїну (звичайна там теж є, кому не актуально); заклади де є стільчик для готування; кафе, де є дитяча зона для дітей, що активно повзають і старших. На щастя, дружніх до сімей з дітьми закладів стає дедалі більше. Обійти кожен ми ще не встигли, хоча стараємось і надалі відвідувати місця, в яких ще не були.  Якщо ви знаєте хороший заклад, але його немає на карті, то будемо вдячні за інформацію в коментарях.

16865000_10155320957643287_2862176357005193639_nМузеї, виставки, галереї

Перепочивши, поївши і набавившись, ви можете повертатись додому або ж продовжити дослідження міста, якщо ви і малюк маєте сили і настрій. Можна почати з відвідання галерей, виставок чи музеїв. Дуже багато є безкоштовних виставок. Ось наприклад творчий простір “Щось цікаве” ( Пл. Ринок 14, крамничка, кафе і виставковий дворик): в дворику часто є виставки, або славнозвісна “Дзига” («Квартира 35» на Вірменській) – заходіть, дивіться. Ще одним місцем, яке розташоване в центрі, є Палац Мистецтв ( Коперника, 17). Тут часто цікаві виставки, заходи за дуже доступними цінами або навіть безкоштовно. Та й наші музеї вже починають старатись більше зацікавлювати до себе молодь і дітей. Національний музей у Львові ім. А. Шептицького активно веде сторінку у Фейсбуці, де можна дізнатись  про майстер-класи, виставки, тематичні екскурсії і інші події, які проводяться в ньому.

Ну і, звісно, є ще музей просто неба «Шевченківський гай», хоч він і подалі від центру. Тут до різних свят відбувається багато майстер-класів і ярмарків. Але на цю екскурсію радимо виділити цілий день.

17453707_795267507298470_286293951_oВ кіно з дитиною.

Якщо ж говорити про інші активності для батьків з дітками, то недавно в нашому місті почали відбуватись тихі сеанси від Планети Кіно. Вони відбуваються щосереди вранці. Світло у залі приглушене, звук тихіший, ніж зазвичай на сеансах. Це чудова нагода відвідати кінотеатр цілою родиною. А головне – поруч з вами будуть такі ж тати і мами з малюками, які будуть повзати, тупотіти, сміятись, плакати, їсти і спати, тому нікому не заважатиме, якщо ваша дитина раптом вирішить, що ходити їй цікавіше, ніж дивитися на те, що показують на екрані  Крім того, зал рідко заповнений навіть наполовину, тому місця вистачає всім. Звісно, далеко не весь репертуар з прокату можна подивитися на таких сеансах, але, як нам здається, це чудова ініціатива, нагода цікаво провести час разом і гарний досвід вилазки на довший час для вас з малюком.

Написано для Батьківський канал.

Comments

comments