Усі ми, коли починали збиратися на відпочинок, міркували над тим, у що спакувати всю купу найнеобхідніших для подорожі речей. Переважно вагання між валізою і рюкзаком чи дорожньою сумкою. І сьогодні ми допоможемо вам зробити цей важкий вибір.

Для початку вважатимемо, що і валіза, і рюкзак, і сумка є однаковими за розміром і це не впливає на вибір.

Визначальним є вид транспорту, яким плануєте подорожувати. Тому розгляньмо основні варіанти.

Поїздка автомобілем

Тут важливим фактором є те, наскільки місткий у вас багажник. На щастя, навіть для маленьких автомобілів існує можливість збільшити його обсяг за допомогою багажників на дах, їх можна купити (має сенс, якщо ви ну дуже часто подорожуєте) чи взяти напрокат.

фото з сайту moto-parts.co.uk

Проте варто пам’ятати, що вам потрібен не лише багажник, а й поперечки, на які сам багажник кріпиться, а вони, своєю чергою, залежать від марки і моделі вашого авто.

Але навіть збільшивши обсяг багажника на кількасот літрів, ви не знімете питання того, як оптимально його заповнити. Стандартне авто з кузовом “седан” має не надто великий отвір для завантаження в багажник, і були випадки, коли великі валізи в нього просто не влазили. А якщо навіть влізе, то велика валіза займе більшість місця – і ви просто не матимете змоги поставити поруч ще одну таку ж.

Крім того, валізи переважно роблять з твердих матеріалів, і вони не згинаються/зминаються. Тому може виникнути ситуація, коли ви не зачините багажник через на декілька сантиметрів завеликий чемодан. Приблизно те саме з великими гірськими рюкзаками. Ідеальний варіант для найкращого заповнення багажника автомобіля – це невеликі дорожні торби прямокутної форми. Вони, ніби цеглинки, ідеально заповнять ваш багажник. Навіть якщо якась не вміститься – її можна легко кинути під ноги в салон. Щодо багажників на дах. Деякі виробники навіть пропонують придбати комплекти дорожніх сумок, які повторюють форму багажника.

фото з сайту car-roofracks.co.uk

Поїздка потягом

На відміну від поїздки автомобілем, де основним завданням було максимально ефективно використати об’єм багажника, поїздка потягом на перше місце ставить інші потреби. Коли ви подорожуєте автомобілем, ви їдете з-під дверей свого помешкання під двері того, де житимете в іншому місті. Переміщати багаж у руках вам буде потрібно на мінімальну відстань – від парковки до входу в помешкання. Під час поїздки потягом вам потрібно буде дістатися вокзалу в пункті відправки, а по прибуттю – дістатися вже свого помешкання. При чому часто ви не знатимете заздалегідь, як пересуватиметеся містом – громадським транспортом, на таксі чи пішки.

У такому разі перспектива мотати кілометри містом обвішаним дорожніми торбами, як ялинка гірляндами, виглядає не надто радісною. Процес завантаження у вагон і вивантаження з нього теж буде значно простішим з мінімумом одиниць ручної поклажі. А навіть якщо торба у вас одна і велика, її потрібно нести в руках, що дуже втомлює. Тому радимо: зібрались їхати потягом, обирайте валізу або рюкзак. При чому, враховуючи, що в поїздах часто багаж перевозять на верхніх полицях, варіант рюкзака виглядає найкращим, оскільки об’ємну валізу надзвичайно важко підняти на багажну поличку. До того ж ви і ваші сусіди їхатимуть в постійному страху отримати незапланований струс мозку від падіння такої валізи. Якщо ж залишати її внизу – то в плацкартному вагоні під лавку вона, найімовірніше, не поміститься, а в проході через неї доведеться хіба перестрибувати.

Поїздка автобусом

Поїздка автобусом має надзвичайно багато спільного з поїздкою потягом. Вам так само потрібно дістатися на вокзал у місті відправлення і з вокзалу в місті прибуття. І тут дорожні торби знову ж таки не надто зручні. А от вибір між валізою і рюкзаком не на користь рюкзака. Згадайте, як перевозять багаж у автобусі. Правильно, переважно багаж їде «під» салоном у спеціальних відділеннях. Вони близько до землі та високі.

фото з lettersfromnj.wordpress.com

Туди легко поміститься валіза навіть значних розмірів. Рюкзак туди теж, звісно, поміститься легко, але він не може самостійно стояти. А лежачи його треба або класти згори на багаж інших пасажирів, або будьте готові, що чиясь валіза їхатиме на вашому рюкзаку. Але тут питання більше особистих уподобань. Також врахуйте, що в автобусі, на відміну від потяга, ви не маєте постійного доступу до свого багажу, тому варто брати маленьку торбинку чи рюкзачок з найнеобхіднішим із собою в салон.

Політ літаком

Всі, хто колись літав літаком, стикалися із шаленими цінами на перевезення багажу і обмеженнями у його формі та масі. І це все не просто так: надлишок багажу – це перевитрата пального літака і як наслідок менші прибутки авіакомпанії. Порахуйте самі – в середньому один пасажир має до 20 кг поклажі. Навіть якщо на борту лише сотня пасажирів – це додаткові дві тони! Це могли би бути 25 пасажирів (по середніх 85 кг), які оплатити б свій квиток. Тому авіакомпаніям за будь-яку ціну потрібно заставити вас брати із собою мінімум багажу. Підготовка до перельоту і вибір, у що пакуватись, напряму залежить від вимог авіакомпанії. Якщо ви летите лоу-костером і маєте змогу взяти лише ручну поклажу (переважно до 10 кг), то краще взяти рюкзачок або ж валізу потрібного розміру. Майте на увазі, що доволі часто під час посадки розміри ручної поклажі таки перевіряють, запихаючи її у рамку максимально дозволеного розміру:

фото з сайту realhandbags.erichinenglish.org

Якщо ж такого обсягу багажу вам замало і ви купуєте перевезення додаткового, то валіза – однозначно найкращий вибір. Її жорсткість саме тут стане в нагоді, оскільки, завантажуючи багаж у літак і розвантажуючи його, з вашими сумками ніхто особливо не церемониться. Не забудьте прикріпити перед польотом до свого багажу картку з вашими контактними даними, не забудьте вказати домашню адресу – згідно зі статистикою, на 1000 пасажирів припадає більше від 7 загублених одиниць поклажі. 2014 року понад 24 мільйони сумок не потрапили туди, куди летіли їхні власники. Щоправда, 61% цього багажу таки повернувся до власників пізніше.

І останнє – незалежно від того, яким транспортом ви будете подорожувати та що оберете – валізу, сумку чи рюкзак -радимо вам мати маленький рюкзачок для того, щоби на щодень носити потрібні речі на прогулянки в місті вашого призначення. Можна також мати маленьку торбинку для ключів, документів і телефонів. Вдалих вам подорожей і якомога менше багажу на плечах 🙂

Comments

comments