Маючи за плечима досвід вже декількох перельотів та спостерігаючи за зміною поведінки Назарівни, вирішили поділитись з вами своїми напрацюваннями 😉

Поради, які ми дамо, можна практикувати з малюками орієнтовно від 2 років та старше.  Їх можна використовувати як основу на яку ви самі, знаючи краще свою дитину, додаватимете інформацію у тій кількості та тими словами, які підійдуть саме їй.

Для усіх дітей найскладніше – це очікування. А по приїзді у аеропорт ви стикаєтесь з чергами та вистоюванням них. Давайте спробуємо вберегти сили та запобігти поганому настрою вже на початку подорожі 😉

Почніть з розповіді малюку, якою є послідовність дій в аеропорту.

Ви можете вказати, що є три рівні – як у грі, і їх вам треба подолати. Спочатку потрібно пройти першу перевірку квитків (check-in), далі скласти речі у контейнери щоб їх просвітила машина (рентген), а потім вже показати паспорт на контролі. На другому та третьому кроці можна запропонувати малюку самому скласти свої речі для огляду та дати документи прикордоннику.

Вже чекаючи на літак, можна розказати більше про його будову, з чого він складається. Під час очікування на посадку біля виходу (gate), через великі вікна терміналу можна побачити інші літаки, які готуються до відльоту або ж якраз приземлилися. Можна разом з малюком спостерігати куди ж “ховаються” валізи, коли вони їдуть по рухомій стрічці у багажне відділення літака. Також можна розказати, що в тому ж відділенні можуть летіти великі тварини, бо в салоні їм не можна перебувати. Якщо пощастить, то можете теж побачити, як заправляють літак або ж як дають “відмашки” одному з літаків при вирулюванні на злітно-посадкову смугу.


Ще одна порада. Деколи при міжнародних перельотах паспортний контроль знаходиться перед самим виходом (гейтом). Після його проходження ви будете знаходитися в невеликому приміщенні, де буде багато таких як ви пасажирів, що чекають на свій рейс. Деколи там навіть немає туалету. В такій ситуації найсумніше, звісно, дітям 🙂 Тому, якщо ви бачите, що в цьому аеропорту саме така схема, відтягніть проходження паспортного контролю до початку посадки на рейс.

Як ми вперше проходили усі процедури більш детально можете прочитати тут

Перед заходом у літак

Радимо попередити малюка, що йому обов’язково треба буде прищепити пасок безпеки, так як він це робить у машині. Для того, щоб малюк не поривався постійно відщіпати ремінь, пропонуємо показати дитині, що на панелі над головою горить лампочка, і поки вона світиться, цього робити не можна.

Також варто попередити, що коли літак буде злітати, то може на деякий час закласти вушка, і тоді треба ковтати слину, щоб було легше. Назарівна постійно нас перепитувала чи ми вже злетіли, чи починати вже ковтати слину.

Якщо місце буде ближче до проходу, то для старших дітей буде цікаво спостерігати, як стюард показує правила безпеки.


Як ви знаєте, у лоукостах досить мало місця для ніг. Тому важливо пояснити, що не можна штовхали крісло перед вами, бо це неприємно людині, що сидить спереду. Для більш наглядної демонстрації можна поштовхати крісло вашого малюка, щоб він відчув, що це може бути некомфортно. Те саме стосується і столика, який розкладається з переднього сидіння. Користуватися ним, звісно, можна і треба, але гра у складання-розкладання заважає передньому пасажиру. Загалом дитині варто пояснювати, що в літаку багато людей, кожен летить в своїх справах і дехто може бути втомлений. Можна спробувати уявити куди летить хтось з ваших сусідів або куди летітиме літак після того, як ви доберетеся до місця призначення.

Врахуйте скільки часу триває переліт і відносно до цього постарайтеся продумати заняття для малюка. Не спішіть заходити у літак першими, якщо у вас немає пріоритету, спокійно почекайте, поки основна маса людей зайде і ви зможете спокійно без штовханини зайти та розкласти свої речі. А малюк не буде хвилюватись, коли ж ми полетимо 😉

На борту

Ви легко можете взяти з собою олівці, розмальовки, книги із наліпками, чи інші активності, які любить ваша дитина . Якщо ж ви не взяли таких речей із собою, не хвилюйтесь – на борту є журнал, який можна розглядати, а ще Safety guide (правила безпеки у картинках), який також може бути цікавим для дитини. Назарівна, наприклад, розглядала його та придумували історію, яка намальована на ньому жінка летіла на літаку. Ви також можете взяти з собою щось смачненьке, але радимо приберегти його на “особливий” момент 🙂 Скільки б часу ви не летіли, їжу, напої, та навіть сувеніри на авіа тематику можна за потреби купити на борту літака. Так, це буде недешево, та добре знати, що така опція є.

Тут можна переглянути наш політ рік тому. З того часу Назарівна сильно змінилася, їй тепер треба купувати окреме місце, але все одно там можна подивитися послідовність дій в аеропорту 🙂

Висновки

Переліт, як і будь-який новий досвід, може бути стресом – як для вас, так і малюка. Це щось нове, а все нове для нас відразу стає незрозумілим. Батькам варто наперед домовитися між собою, який план дій по приїзді у аеропорт, хто за який з пунктів відповідає (багаж, документи і т.д.). Це допоможе уникнути хаосу, який точно відіб’ється на настрої дитини. Старайтесь не повторювати фразу “Ще трохи, потерпи”, а більше описувати, що зараз відбувається, та чому вам потрібно, наприклад, чекати своєї черги. Ви можете дуже здивуватись, що навіть нічим, на перший погляд, непримітна стійка з рамками відповідних розмірів багажу, який має бути для ручної поклажі, може виграти для вас 5-7 хвилин уваги дитини, та допомогти спокійно дійти до стійки з реєстрацією.

Спокійних вам зборів та щасливої дороги!

Comments

comments