Хоча мандри з малюком – це саме про нас, і ми в першу далеку мандрівку з Назарівною відправилися, коли їй було лише 2 місяці, з першим польотом ми весь час відтягували. Багато зі знайомих батьків з дітьми, хто на початку «орієнтувався» на нас в питаннях подорожей з немовлятами, встигли злітати зі своїми чадами на моря, а ми так і не наважувалися.

До появи Назарівни ми літали декілька разів, у всіх випадках лоукостерами – випробували як Ryanair з вильотами з польських аеропортів, так і встигли насолодитися перебуванням на українському ринку Wizzair (ще до того, як вони пішли, щоб повернутися 🙂 ).

Тож коли в Україні почав поширюватися вірус «Ryanair, прийди», ми вирішили – все, цього разу точно летимо, і Назарівна обов’язково з нами! З «Раянами», як відомо, не склалося – добре, хоч квитків не купили відразу, а от Wizzair відрив хороші маршрути у Вроцлав і в Берлін. А ми вирішили, що раз і там, і там у нас є хороші друзі, то варто їх навідати. Питання полягало лише в тому, на який рейс квитки доступніші. Так у нас з’явилися квитки в два боки до Вроцлава.

Вроцлав чекає #мандрималюка #пригодиНазарівни #літаком #wizzair #travel

Допис, поширений Мандри малюка (@mandry_maliuka)

Шукаємо квитки

Перше питання, яке одразу ж постає – як саме купувати квиток на дитину. Тут все залежить від перевізника, але детальні умови описані на сайтах. В обох найпопулярніших лоукостерів – і Wizzair, і Ryanair – діти до двох років повинні летіти на колінах у батьків і ви платите лише «комісію» за дитину. В «Раяна» вона фіксована і складає 20 євро, у «Візейр» – від 8 до 27 євро, залежно від ціни вашого квитка. Після двох років ви купуєте дитині окреме місце за повною вартістю.

Друге питання – а як же зекономити на дешевих перельотах? Секретів тут декілька. Давно ні для кого не таємниця, що «лоукостери» найбільше заробляють на додаткових послугах – перевезенні багажу, резервуванні конкретних місць, «пріоритетних посадках» тощо. Тому добре подумайте, чи потрібна вам опція, яку вам на кожному кроці при покупці «підсовують» на сайті. Наприклад, якщо ви подорожуєте з дитиною до двох років, то у вас і так є право на пріоритетну посадку згідно правил компанії Wizzair, тому докуповувати її нема сенсу.


Часто компанії оголошують про розпродажі на певні напрямки – і тоді діяти треба швидко, оскільки в авіаперевізників квиток тим дешевший, чим менше місць куплено на рейсі. В нашому випадку ми знайшли собі квитки, але забули пароль до профілю користувача. Поки відновлювали – один квиток за хорошою ціною забрали з-під носа.

Багаж.

Увага! Вказані в статті розміри ручної поклажі були дійсними на дату нашої подорожі. Обов’язково перевіряйте актуальні розміри на сайті вашого авіаперевізника.

При подорожі з немовлям ви маєте право перевозити безкоштовно з собою автокрісло (але для нього потрібно мати окреме місце для дитини) або коляску, а також невелику сумку з найнеобхіднішими речами (розмір сумки варто уточнювати на сайті вибраного вами перевізника – станом на зараз у Wizzair дозволений розмір дитячої ручної поклажі становить 40х30х18см). Пізніше, з дітьми старше двох років, у вас таких привілеїв не буде. Розмір безкоштовного багажу, який ви можете взяти з собою на борт літака, теж відрізняється від компанії до компанії, крім того, ці правила часто змінюються – тому варто їх переглянути прямо перед покупкою квитків.

Розмір багажу у Ryanair i Wizzair

Розміри валіз ручної поклажі у лоукостів

В аеропорту розмір багажу перевіряють, також його важать. Якщо ви перевищили дозволені ліміти, вам заставлять сплатити штраф, і він буде суттєвим – у Wizzair, наприклад, він становить більше 1000 грн.

Послуги Wizzair при подорожі з немовлям. Що взяти з собою в салон літака

Правила і поради, що взяти у літак від Wizzair

Також важливо знати, що на квитки лоукостерів обов’язково треба здійснити «онлайн-чекін». По суті, це заповнення ваших паспортних даних на сайті за кілька днів до вильоту, прийняття умов і правил компанії і можливість дозамовити багаж. «Онлайн-чекін» безкоштовний, але якщо ви його не зробите, в аеропорту доведеться заплатити, і, звичайно, немало.

Збираємо речі

Ми летіли на 4 дні, тож вирішили, що багато речей нам не потрібно. Окрім того, ми не викуповували додатковий багаж, а брали з собою лише ручну поклажу. Оскільки у вересні погода вже більше осіння, то ми запаслись теплішими речами, але на всякий випадок взяли 2 футболки для кожного 😉

Комплект Назарівни складався з 3 пар штанів (на випадок “аварії” – оскільки Назарівна носить підгузник лише на сон), 2 легкі светрики, дощовик, шапка, флісовий светрик і жилетка, яку ми купили вже на місці (якраз були в пошуках такої перед виїздом). Також була піжама, шкарпетки і 1 пара колготок на випадок сильного похолодання.

На щастя дощовик нам не пригодився, а от інші теплі речі – дуже навіть. Хоч температура в середньому була +13-15 С, ранки (а ми дуже багато гуляли і вибирались рано) і вечори були холодними і вітряними. Тож всі теплі речі були доречними.

Перевірений багаж Wizzair. Коляска в літаку

Весь наш багаж на 4 дні

Валізи спаковані – вирушаємо в аеропорт. Політавши трохи, починаєш цінувати розташування львівського аеропорту, куди можна доїхати тролейбусом (до речі, №9 тепер ходить до нового терміналу, це #перемога), або навіть дійти пішки 😉

Щоб нічого не забути, ми зняли наш процес реєстрації в аеропорту і політ, бо як ми вже казали, краще один раз побачити, ніж декілька разів прочитати.

Зайшовши в аеропорт, шукаємо на табло наш рейс і дивимося, які стійки реєстрації вам потрібні. Зазвичай на один рейс їх виділяються декілька, частина з них може бути для певної категорії пасажирів (наприклад власників клубної картки) – тут вам допоможуть надписи на самих стійках.

На стійці у вас перевірять посадкові талони, зміряють і зважать багаж. Якщо з ним все добре, на нього причеплять відповідні наліпки. Якщо у вас з собою коляска, то на неї начеплять наліпку, але вже таку як на звичайний багаж (не таку як на ручну поклажу) – з вказанням коду аеропорту призначення.

Це потрібно тому, що коляску насправді не ховають десь в салоні літака, як ми помилково думали спочатку. Її кладуть в загальний багажний відсік літака, просто в самому кінці, щоб першою дістати по прильоті.

Контроль

Після реєстрації вас попросять пройти паспортний і митний контроль. У львівському аеропорту для цього треба піднятися на другий поверх. Майте на увазі, що після огляду ви вже не зможете повернутися в загальний зал. Також всі проводжаючі зможуть вас провести лише до черги на контроль.

На контролі вас попросять зняти куртку, ремінь, витягнути всю техніку з сумок і весь вміст кишень. Тоді всі речі пропустять на рухомій стрічці, як на касі в супермаркеті, через рентген. Назарівна найбільше страждала за своєю іграшкою – тигриком, якого теж забрали на перевірку. Довелося її заспокоювати і показувати, що зараз він виїде з другого боку. Також на цю ж стрічку треба покласти і коляску, попередньо її склавши. Ви ж в цей час проходите рамкою металодетектора. Майте на увазі, що в ручній поклажі у вас не може бути рідин в пляшках об’ємом понад 150мл, та і вони повинні бути в герметичних пакетах. На щастя, в магазинах типу Watsons можна купити набори пластмасових баночок для авіаперельотів в герметичній упаковці – дуже корисна штука.


Після проходження контролю ви потрапляєте в гігантську зону Duty free, магазинів, залу очікування і черг до гейтів. Знову ж таки, дивитесь на табло – який гейт вам потрібен, і йдете приблизно туди. На літаки лоукостерів зазвичай посадка починається за 10-15 хвилин до вильоту, хоча офіційно гейт закривається за півгодини. Причина цьому – літаки дешевих авіаліній тільки-но прилітають звідкись і відразу летять далі. Якщо ви подорожуєте з дитиною до двох років, то як ми вже згадували, у вас в «візейрі» передбачено безкоштовну пріоритетну посадку. Після двох вам доведеться за неї платити, або ж стояти в довжелезній черзі з пасажирів по півгодини, що з дітьми доволі тяжко. На щастя, і Wizzair, і Ryanair тепер при онлайн-чекіні видають вам місця, тому нема сенсу бігти по злітній смузі як до маршрутки – ваше місце ніхто вже не займе.

Посадка

У львівському аеропорту до літака не подають «рукав» – вам треба чимчикувати по злітній смузі. Для дитини тут теж є можливість налякатися – літак шумить, то ж радимо наперед підготувати її до цього. Перед підйомом на трап у вас забирають коляску, якщо ви не здали її в багаж раніше. З коментарів людей, які вже літали, ми дізнались, що часто коляску по прильоті віддають брудною, тож краще запакувати її в якийсь мішок, щоб її не забруднили. Часто при погрузці – вигрузці багажу він маститься, тому, особливо якщо у вас світла коляска, візьміть з собою якийсь пакет. Ми брали той, в якому коляска продавалася в магазині.

Виліт припав на час, коли Назарівна зазвичай спить вдень. Тому її нерви були вже на межі. Як тільки ми сіли в літак, ми попросили стюардів дати нам додатковий пояс для дитини, прищепили її, і вона заснула. Проспала вона цілий політ, тільки спробувала прокинутись, коли літак почав знижуватися – видно «заклало» вушка, але ми її вколисали.

Як ми вже згадували, при польотах з дітьми до двох років при зльоті і посадці дитина повинна сидіти у вас на колінах і бути прищеплена додатковим поясом. Він виглядає як звичайний ремінь до штанів з однією петлею. В цю петлю ви пропихаєте свій пояс, защіпаєте його, а тоді вже стягуєте додатковий пояс і прищіпаєте дитину:

В результаті дитина виходить прищепнутою до вас.

Як правильно прищіпати немовля паском в літаку

Як правильно прищіпати немовля в літаку

Закладені вуха

На щастя, нас ця проблема оминула. Можливо тому, що Назарівна регулярно подорожує через перевал до дідуся і бабусі в Ужгород і знає це відчуття, а, може, просто спати їй хотілося сильніше, ніж розбиратися з законами фізики :).

Загалом же поради прості – мати з собою щось погризти або пити, щоб дитина ковтала – тоді вуха «відпускатиме» швидше. Ми попередньо радилися з сімейним лікарем – чи варто давати якісь таблетки перед польотом, і нам рекомендували цього не робити.

Приліт

По прильоті ми пройшли паспортний і митний контроль, цього разу відстоявши добрячу чергу, хоч працівники аеропорту Вроцлава нам допомогли частково її оминути. Хоча ми сподівалися отримати коляску до трапу літака, але у Вроцлаві вихід здійснювався через «рукав», тому коляска нас чекала на видачі багажу – там де і речі всіх пасажирів. Весь процес – від входу в приміщення аеропорту Львова до виходу з аеропорту Вроцлава зайняв нам 3 години. Якщо порівнювати це з автомобільної поїздкою – то навіть на порожнього КПП ми б за цей час якраз перетнули кордон і почали їхати автобаном 🙂 А знаючи, що відбувається на кордоні останнім часом, то все було б значно гірше.

Про сам Вроцлав – чекайте нашого матеріалу вже зовсім скоро, а поки що діліться в коментарях своїм досвідом і задавайте питання, які вас цікавлять 😉

Приємних всім польотів 🙂

Comments

comments