Розташування Львова спонукає напрямком першої поїздки закордон вибрати саме Польщу.

Про що варто знати, вирушаючи до Польщі на автомобілі – далі.

Необхідні документи

Для того, щоб перетнути кордон на автомобілі, додатково до стандартного набору документів вам потрібно мати з собою наступні документи:

  • посвідчення водія (в народі – права)
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (в народі – техпаспорт)
  • міжнародне обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних автотранспортних засобів (в народі – «Зелена карта»)

Зверніть увагу, що якщо ви не є власником автомобіля (не вписані в техпаспорт), то вам потрібно мати з собою довіреність з вписаним правом перетину кордону.

Зелена карта

Зелена карта – це фактично автоцивілка, яка діє на території Євросоюзу. Тому її вартість прив’язана до курсу євро, що робить її суттєво дорожчою. Її можна купити на мінімум 15 днів, або на будь-яку кількість місяців – від 1 до 12. Чим на довший термін купувати, тим дешевше вона коштуватиме. Прив’язується вона до авто, тому якщо ви їдете на ньому лише одного разу, то напевно варто взяти найкоротший термін.

Зелена карта на автомобіль

Так виглядає зелена карта на автомобіль

Зелену карту можна придбати:

  • наперед в страхових компаніях у вашому місті (наприклад, PZU – вони навіть мають онлайн-калькулятор, чи в будь-якій іншій, яку ви оберете). Вартість такої карти зазвичай однакова в усіх компаніях, оскільки вони все одно переважно лише перепродують її від двох основних гравців ринку, за що отримують свою частку.
  • на більшості пунктів перетину кордону – прямо перед в’їздом на територію КПП. Переважно на під’їздах до пунктів перетину кордону ви побачите чимало будок, в яких надають послуги страхування – як медичного, так і на авто, обміну валют і тд. Часто в таких будках вартість буде дешевшою, ніж у Львові, оскільки через велику концентрацію точок реалізації страховики просто зменшують свою маржу, щоб заманити клієнта. Часто, але не завжди 🙂
  • на деяких пунктах перетину, як наприклад Рава-Руська – Гребенне, вже на польській частині пункту пропуску. В цьому випадку (якщо ви точно знаєте, що точка продажу там є), коли ви будете проходити огляд вже в польських митників і прикордонників, на запитання про страховку (ubezpieczenie, читається як “убєзпєченє”; якщо водій не розуміє, то митник можне сказати “страхованє” 🙂 ), можна відповісти, що йдете купувати. Коли вам дозволять, йдете до точки продажу (вона зазвичай в кінці, після віконечок митника і прикордонника, на смузі для автобусів). Самовільно йти не варто, за це може бути штраф. Зверніть увагу, що “Зелена карта” в цьому випадку купується за злоті. Переважно вона тут дешевша, ніж в українських страхових компаніях, проте часто діє лише на території Польщі. Крім того, можливі чисто технічні проблеми – закрита точка продажу чи ще щось. Тому радимо не відкладати до останнього моменту покупку.

Пункти перетину кордону

Щоб потрапити в Польщу автомобілем, вам треба буде вибирати серед восьми пунктів перетину (вони називаються за іменем двох населених пунктів – найближчих на цій трасі з обох боків кордону):

  1. Краковець – Корчова – 75 км від Львова, напрямок на Жешів, Краків, Вроцлав.
  2. Шегині – Медика – 80 км від Львова, напрямок на Перемишль, Жешів, Краків, Вроцлав.
  3. Рава-Руська – Гребенне – 75 км від Львова, напрямок на Замосць, Люблін, Варшаву.
  4. Грушів – Будомєж – 88 км від Львова, знаходиться посередині між попередніми пунктам перетину, звідти можна вибратися практично на всі великі траси.
  5. Угринів – Долгобичів – 103 км від Львова, , напрямок на Замосць, Люблін, Варшаву.
  6. Ягодин – Дорогуск – розташований у Волинській області, часто використовують подорожуючі з Києва.
  7. Устилуг – Зосін – ще один пункт перетину на Волині.
  8. Смільниця – Кросценко – 123 км від Львова, найпівденніший з усіх пунктів перетинів з Польщею, найкраще підходить для поїздок у Польські Татри.

Детальніше про кожен з пунктів – з описом інфраструктури і особливостей, а також з описом як до них добратися і деякими лайфхаками ми вже писали тут.

Правила дорожнього руху

В усіх країнах Євросоюзу основні правила дорожнього руху винесені на величезний дорожній знак при в’їзді. Виглядає він отак:

Дозволена швидкість руху в Польщі

Дозволена швидкість на дорогах Польщі. Фото з сайту forum.prawojazdy.com.pl

Тут ви можете побачити декілька цікавих моментів.

Перший – в містах максимальна швидкість становить 50 км/год, але вночі (з 23.00 до 5.00) можна їхати зі швидкістю 60 км/год. Це нічне “послаблення” часто дуже виручає, якщо ви їдете не автобаном і у вас на маршруті багато дрібних населених пунктів. Часом в містах на інтенсивних ділянках може бути встановлений знак, який збільшує дозволену швидкість –  найчастіше до 70 км/год.

Другий – обов’язково цілодобово повинні бути включені фари ближнього світла або денні ходові вогні (ДХВ) – і в населених пунктах, і за їх межами. В темну пору доби повинні бути ввімкнуті фари ближнього світла. Штрафи за невиконання починаються від 100 злотих (станом на 7 вересня 2017 року це більше 700 грн). Якщо вас зупинила поліція, тому що у вас перегоріла одна лампочка, ви можете апелювати до того, що це сталося щойно. В більшості випадків поліція тоді заставляє замінити лампочку на місці – тож бажано завжди мати з собою запасні. Також стикалися з розповідями мандрівників, що водій залишав поліцейським техпаспорт і їхав на найближу АЗС, щоб купити лампочку. а тоді повертався і забирав документи. Але це скоріше вийняток, ніж правило.

N.B. Цікавий такий момент – не у всіх країнах Європи можна їздити лише з ДХВ. Якщо ви плануєте дорогу ще в якісь країни і на вашому авто встановлені денні ходові вогні, перевірте, чи дозволено користуватися лише ними, чи потрібно теж ближнє світло головних фар.

Якщо ви подорожуєте з малюком, то він обов’язково повинен бути в автокріслі весь час протягом руху. Вийнятком може бути перевезення третьої дитини на задньому сидінні на центральному місці, в автомобілях, де неможливо встановити третє додаткове крісло. І то лише за умови, що дитині більше трьох років і вона прищепнута звичайним паском безпеки.

Раз ми вже згадали про паски безпеки – прищепнутими повинні бути всі без виключення пасажири. І тут теж цікавий момент – штраф платить кожен пасажир сам за себе. Тобто, якщо в авто будуть два пасажири прищепнутими, а два ні – вам випишуть два штрафи, на імена неприщепнутих 🙂

Ще одним частим порушенням, на які попадаються наші водії в Польщі, є розмова по телефону за кермом.

Також варто пам’ятати, що в автомобілі завжди повинні бути вогнегасник і знак аварійної зупинки, а при аварійній зупинці на автостраді або в темну пору доби ви не можете виходити з авто без світловідбивного жилету.

Також заборонено використовувати шиповані шини, а увімкнений радар-детектор можуть конфіскувати і оштрафувати вас.

Контроль швидкості

В Польщі дуже поширене використання радарів, особливо якщо дорога проходить через населені пункти. Часом це лише жовті коробки, які працюють більше як залякувачі водіїв, але ризикувати ми б не радили. При під’їзді до радара обов’язково буде про це знак або інформаційний напис. Часто перед радаром встановлений ще один, “тестовий” – він показує вашу поточну швидкість, і якщо вона завелика, то загорається напис з проханням сповільнитись.

Крім того, на узбіччі і навіть в кращих традиціях вже зниклого ДАІ – в кущах – можуть стояти патрульні авто і “ловити на фару”. Переважно вони стоять через кількасот метрів після в’їзду  в населений пункт з траси.

Варто зауважити, що крім поліції, в Польщі вас має право зупинити Прикордонна служба (Straz Graniczna) – і крім всього іншого, перевірити ваші візи і право перебування на території Євросоюзу.

В якості експерименту на декількох дорогах Польщі зараз тестується новий метод контролю – відрізковий. Він полягає в тому, що на трасі є камера на початку ділянки, і ще одна в її кінці. При виїзді з ділянки вираховується ваша середня швидкість, і якщо вона вища за дозволену, дані вашого авто передаються патрулю далі по трасі.

На автобанах контроль здійснюється камерами, а також автомобілями поліції. І що цікаво, на автобанах вони ніяк не марковані – просто їде за вами авто (за власними спостереженнями – переважно Opel) і раптом вмикає сирену і дві маленьки “блимавки” на лобовому склі або в радіаторній решітці. Це теж варто мати на увазі.

Платні дороги

Загалом всі дороги в Польщі поділяються на три категорії і її можна зрозуміти з номера. Автостради називаються А*, де * – цифра від 0 до 9 (наприклад, А4 веде від кордону з Україною  – пункт перетину Краковець – Корчова – і аж до німецького кордону через Жешів, Краків, Вроцлав). На таких дорогах нема однорівневих розв’язок, вона не проходить через населені пункти, а смуги зустрічного руху розділені відбійником.

Дороги регіонального значення (в Польщі вони називаються “krajowa”) мають дві цифри і не мають букв – наприклад “крайова 17” веде від пункту перетину Рава-Руська – Гребенне і аж до Варшави. Такі дороги є доволі широкими, але мають однорівневі розв’язки і проходять через населені пункти.

Ну і дороги місцевого значення скдадаються з 3 цифр, вони є доволі вузькими, часом на них навіть відсутня розмітка.


Платними в Польщі є окремі ділянки автострад. Так, наприклад, зі Львова до Кракова можна доїхати по А4 безкоштовно (тимчасово, наступного року вона повинна стати платною), а вже ділянка від Кракова до Катовіце цієї ж автостради є платною. Оплата за проїзд в Польщі здійснюється прямо на трасі і залежить від відстані, на яку ви їдете. Є участки, де ви оплачуєте при в’їзді на платну ділянку, але в більшості випадків на в’їзді ви отримуєте лише талончик (як на платних парковках) і віддаєте його та оплачуєте за проїзд на виїзді. Наприклад, за проїзд від Кракова до Вроцлава по А4 треба буде заплатити 36 злотих (станом на 7 вересня 2017 року це більше 250 грн). Паралельно платним дорогам є “крайові” і регіональні, але вони проходять через дуже велику кількість населених пунктів і така дорога займе значно більше часу.

N.B. Автостради дуже популярні в Польщі. Але з цієї ж причини в п’ятницю ввечері і в понеділок вранці біля великих міст на них можливі великі затори – слід про це пам’ятати при плануванні маршруту.

Такого поняття як віньєтка, або місячний абонемент, в Польщі поки що немає.

Вартість пального

В Польщі вартість пального є дорожчою, ніж в Україні.

На більшості АЗС доступний бензин марок А95 і А98 (там вони називаються відповідно Pb95 і Pb98). Дизельне паливо в Польщі називається olej napędowy (“олей напендови”) – скорочено ON. Газ на стеллах заправок називається LPG.

Слід пам’ятати, що, на відміну від України, ціна палива на різних АЗС навіть одної компанії може відрізнятися. Переважно дешевшими є заправки в містах, дорожчими – на трасі, а найдорожчі знаходяться на автострадах. Також найдешевшими є заправки від великих торгових центрів – Tesco і Auchan, але варто дивитися наперед на карті, оскільки далеко не у всіх містах вони є.

В Польщі найпопулярнішими мережами АЗС є Orlen, BP, Lotos, Shell. Там на станціях є магазини, туалет (в тому числі кімната матері і дитини), деколи кафе чи навіть ресторанчик.

Станом на 7 вересня 2017 року середня вартість вального в Польщі була наступною:

A95 (Pb95) 4.45 PLN 32.49 UAH
ДП  (ON) 4.30 PLN 31.40 UAH
Газ (LPG) 1.95 PLN 14.24 UAH

 

Загалом, подорожувати автомобілем в Польщі дуже комфортно. Якщо ви пережили пекло черг на пункті перетину кордону, то далі ви можете радісно подорожувати по класних дорогах без ям і з інформативними вказівниками 🙂 Щодо останніх – то це не жарти: якщо GPS веде вас кудись, але інформаційні вказівники показують об’їзд, довіртесь останнім, в 95% випадків вони мають актуальну інформацію. Якщо вказівник тимчасово не актуальний (наприклад, там ремонт дороги) – він буде перекреслений оранжевою смугою.

Хороших вам мандрівок і щасливої дороги!

Comments

comments