Як тільки приходить весна, усі погляди мандрівників прикуті до сонячного Закарпаття.  Бо в гори ще ніби зарано (деякі так думають), а от погрітись в термальних басейнах, помилуватись цвітінням сакури і попробувати різноманітні сорти вина знайдеться дуже багато бажаючих.

Оскільки за перший рік Назарівни маршрут Львів-Ужгород став для нас дуже знайомим (більше 10 поїздок), то спробуємо вам розказати, що цікавого можна подивитись і куди заїхати, мандруючи трасою Київ-Чоп.

Маршрут

Перша зупинка, яку ми радимо, знаходиться вже далеко за перевалом, а саме в селі Карпати, яке часто місцеві називають «санаторій Карпати». І не випадково – тут знаходяться відразу два санаторії – власне «Карпати» та «Перлина Карпат». Перший з них розташований на території пам’ятки архітектури – санаторієм ця будівля стала лише в 1946 році, а до того часу була відома як палац графів Шенборнів,  колишня їхня резиденція та мисливський будинок. Це чудова територія з садом і декоративним озером.

Дуже багато мандрівників проносяться трасою через це село і не знають, що лише в 500 метрах від них в деревах на пагорбі сховався справжній палац. На щастя, зараз інформація про нього поширюється краще, і тут є чимало туристів. З порад – треба пам’ятати, що до самого замку доїхати автомобілем вам не вдасться, його треба залишити внизу. Перед в’їздом на територію є платна стоянка – 20 грн. Або прямо навпроти залізничної станції, на повороті, є інша стоянка, з якої теж можна почати підйом до замку, і вона абсолютно безкоштовна. В усякому разі була такою минулого літа 🙂

13450154_10154452959018287_2964967511830132904_n

Далі по трасі йде Мукачево. Ще під’їжджаючи до нього, ви побачите вдалині на пагорбі візитку міста – замок Паланок. Місто компактне і цікаве, але, на відміну від палацу Шенборнів, на нього години чи двох вам не вистачить, тому що вам захочеться і замком полазити, і в центрі погуляти. Пропонуємо виділити на Мукачево окремий день. А ми колись виділимо на нього окрему статтю 🙂

Наразі рухаємося далі – всього за 35 км потрапляємо в Ужгород.

Ужгород

Порекомендувати в цьому місті якийсь нічліг, на жаль, не вийде. Хоч один з нас в цьому місті провів більшу частину дитинства, але якось ніколи не доводилося цікавитися, де б переночувати поза домом 😉 Тому тут вже доведеться без наших порад, хіба хтось в коментарях здасть паролі і явки 😉

А от з цікавими місцями і закладами – легко. В Ужгороді варто побачити замок, з його мурів відкривається хороша панорама, але лише на одну частину міста. Всередині замку є краєзнавчий музей. Не можемо сказати, що виставка надзвичайно цікава. Зате відразу поруч із замком є музей під відкритим небом по типу львівського Шевченківського гаю. Недалеко від замку теж знаходиться греко-католицький кафедральний собор.

23807_800x600_28743825

Що в Ужгороді захоплює, і ти відразу розумієш, як цього бракує у Львові, так це річка з набережною. Набережна Незалежності дуже популярна серед місцевих і туристів. Вона пішохідна, на ній багато лавочок, повернутих до річки, і ще вона є одночасно найдовшою в Європі липовою алеєю. Це улюблене місце ужгородців, куди всі виходять гуляти на вихідних.

IMG_20170326_114240

Ще декілька років тому Ужгород на туристичній карті України практично не виділявся. Але останнім часом завдяки роботі ентузіастів, яким дали можливість реалізовувати свої ідеї, дуже багато всього змінилося в кращу сторону – появилися цікавинки для туристів, як то пам’ятник ліхтарнику або маленькі статуетки, розкидані по цілому місту.

IMG_20170326_132815

Гуляючи містом радимо дивитись під ноги. Ні, не через ями, не подумайте 😉 В центральній частині міста знайдете оригінальні дороговкази до визначних місць. Підійшовши до об’єкта, зіскануйте QR-код і дізнаєтесь інформацію про нього.

З травня в місті відкрила літній сезон 2017 дитяча залізниця. Тупиковий шлях завдовжки 1,1 км простягнувся по берегу річки Уж в центрі міста від колишньої Ужгородської синагоги (тепер органний зал) до східної частини Ужгородського ботанічного саду.

18623653_460743344270788_8604927809697473309_o

Чудова можливість на короткій дистанції показати малюку, як це – їхати у потязі. А також цікаво спостерігати за дітьми, які там працюють. При залізниці працює гурток позашкільної освіти дітей, що знайомить їх із залізничними спеціальностями. Додаємо розклад роботи і ціни.

18697603_10155622925073287_544858721_o.jpg

Якщо говорити про заклади харчування, то Ужгород славиться рестораном «Деца у Нотаря». Він знаходиться аж на виїзді з міста, але він дуже специфічний і радимо там побувати. Відомий він не кухнею, а обстановкою. Заснував його відомий закарпатський гуморист Павло Чучка. Заклад просто наповнений жартівливими табличками, і всякими смішними атрибутами. Наприклад, там є цвинтар мрій українських футбольних вболівальників. На кріслах написані імена відомих гостей, які там бували, а на одному з них пише: «Тут міг сидіти В.Ф. Янукович, якби не сидів в цей час в іншому місці». Єдине, до чого треба бути готовим, так це що більшість жартів будуть з закарпатським діалектом 🙂 Тому перший урок: жарти закарпатським діалектом називаються «фіглі» ;P

14498385

Також гості міста люблять відвідувати кондитерський дім Бондаренка. Він відомий не тільки на Закарпатті, а й навіть в Києві.

Заклади дружні до дітей.

Окреме слово хочеться сказати про заклади, в які можна прийти з дітьми (перевірені з фото та коментарями ми вже додали до нашої карти. ). Є кілька кав’ярень, які пропонують каву без кофеїну. Кількість закладів, де є дитяча зона виявилась дуже малою, та й в більшості з них вона виявилась платною. Це неприємно зачіпає нас, як розніжену львівськими закладами публіку 😉 Проте все ж нам вдалося знайти два заклади, де є розваги для дітей без додаткової оплати.

карта

А лише в 10 км за Ужгородом, в сторону Перечина, є руїни Невицького замку. Хоча їх стан бажає кращого, та все ж є в них щось заворожуюче, а вигляд з його стін на річку Уж, канал, дорогу і окраїни Ужгорода надовго залишиться у вас перед очима.

До підніжжя замку можна легко добратися автомобілем, далі ж підйом пішки асфальтованою дорогою, трохи більше кілометра. Слід звернути увагу на маленький казус з назвами – хоч замок і називається Невицьким, поворот на нього не знаходиться у селі Невицьке, а в селі Кам’яниця.

This slideshow requires JavaScript.

На останок хочемо теж порадити один заклад на самій трасі зі Львова до Ужгорода – мотель-ресторан Shalet. Ціни тут не можна сказати, щоб дуже низькі, але готують смачно, обслуга приємна, а ще є фішка цього закладу – тераса, яка нависає над гірською річкою. Цей заклад вартує того, щоб хоча б зупинитися тут на кілька хвилин.

17522054_10155451053763287_1038860003_o

Якщо ви захочете відвідати всі місця, що ми описали, то вам точно вистачить на міні-відпустку. Бо за одні вихідні все точно не встигнете. Гарних вам мандрів і цікавих локацій!

Comments

comments