Коли збираємось у подорож, окрім речей, також готуємо “пайок”, який допоможе нам у довгій дорозі. Що найкраще брати, щоби всім смакувало і не зіпсувалось, розкажемо вам зі свого досвіду.

Насамперед усе їстівне, що ви кладете до рюкзака, мусить відповідати трьом вимогам: зручно їсти, зручно перевозити та зручно зберігати. А огляду на те, що з вами в дорозі дитина, треба зважати, щоб після перекусу малюк і речі навколо нього не були в плямах від тієї їжі.

Багато хто з вас скаже, що тут усе просто. Батьки беруть канапки і воду, ну, ще може фрукти, якщо люблять, а дитина на грудному вигодовуванні або на пюре з баночки. Можна й так, але не завжди малюки хочуть чи можуть їсти пюре з банки (вже не говорячи про досить велику ціну на них), та й зупинятись не завжди можна “тут і вже”.

Їжа для дитини

Поки Назарівна була меншою, то проблеми із харчуванням ані в дорозі, ані вдома не виникало. Завдяки грудному вигодовуванню з нами завжди була достатня кількість теплої їжі, і ані затори на автобанах, ані відсутність нормальних заправок не заважали)). Тепер, коли доня їсть практично всю дорослу їжу, а мама лише як десерт ;), намагаємось підбирати для неї смачний і корисний раціон, який легко приготувати.

Ось наш варіант “сніданку туриста” і перекусу, який ми пакуємо для Назарівни в мандрівки.

Перекус складається з банана, яблука, моркви та огірка. Цей перелік можна змінювати відповідно до смакових уподобань вашої малечі. Але в загальному це овочі та фрукти, які є корисними і які легко брати в руку і гризти 😉 Звісно є і солоденьке: бублики, печиво та висушені фрукти, які не лише корисні, а й смакують набагато більше за солодощі.

Перекус для малечі

Але одними перекусами ситий не будеш, якщо дорога є тривалішою ніж 4 години. Тому ми маємо із собою вівсянку та термос із гарячою водою. Коли вже знаємо, що невдовзі будемо мати зупинку на сніданок-обід-підвечірок (потрібне підкреслити), засипаємо необхідну кількість крупи у лоток і заливаємо окропом. Поки ми доїдемо каша саме настоїться. Додаємо туди тих самих фруктів – і вуаля: поживна їжа готова. А головне – не треба хвилюватися, що щось у дорозі зіпсувалось чи скисло. Все свіже й тепле.

Звісно варто робити поправку на те, що саме ваша дитина їсть. І спробувати новий продукт краще все ж таки вдома, щоби побачити, чи дитині він сподобається. У прохолоднішу пору року ми часто брали із собою картопляне пюре з додатками і просто просили розігріти його на заправці.

Їжа для батьків

Тепер меню для дорослих. Усі, мабуть, відразу подумали про канапки. Можна, звісно, і їх, та великої кількості начинки покласти туди не вийде, бо все має шанс розпастися після першого ж укусу. Тому пропонуємо вам трішки довший у приготуванні, але дуже смачний і зручний у поїданні рецепт міні-піци.

Для приготування вам потрібно: 450 г замороженого дріжджового або листового тіста; форми для кексів; кетчуп; і улюблену начинку: м’ясо/ковбаса, сир, оливки, помідори, гриби тощо. Далі все дуже просто – розкачуєте тісто, за допомогою горнятка або формочки вирізаєте кружок за розміром достатньо великий, щоби повністю вистелити вашу форму для кексів. Дно та боки тіста змащуєте кетчупом або томатною пастою. Далі накладаєте свою улюблену начинку. Посипаєте все сиром – і в духовку. За 20 хвилин за 180 C ваші порційні міні-піци будуть готові.

Міні-піци в дорогу

Складаєте їх у контейнер і берете із собою. Вони смакують як холодними, так і теплими. Оскільки пройшли термічну обробку, то зможуть легко витримати навіть далеку дорогу.

Ще один дорожній лайф-хак.

Кладіть їжу, за стан якої непокоїтесь, у бардачок. Це місце є найхолоднішим у машині через дію кондиціонера. Або ж кладіть сумку з їжею собі біля ніг. Завдяки тому ж таки кондиціонеру, який принаймні у нас найчастіше спрямований на ноги, продукти не зможуть зіпсуватись.

І ще бонус.

Ділимось із вами своїм спостереженням як заощадити час і гроші на харчуванні в подорожі. Зазвичай у поїздках ми обираємо такий вид розташування, щоби можна було самим готувати їжу. А щоб на відпочинку не доводилося довго стояти біля плити, ось список порад (усе перевірено на собі!):

  • Беріть із собою крупи, які легко й швидко готувати. Вівсянка, рис у пакетах і кус-кус, який можна запарювати як вівсянку або ж варити 3-5 хв.
  • Якщо ви полюбляєте свіжі овочі та салати з них, готуйте нарізку заздалегідь. Якщо інгредієнти не перемішувати та не заправляти, вони довше будуть свіжими й смачними.
  • Готуйте паралельно декілька страв, щоби вам не доводилося перед кожним прийомом їжі все починати знову. Сплануйте меню на день-два – і нехай ви витратите півгодини вранці на приготування всього необхідного, зате потім спокійно будете лише підігрівати страви.

Заготовка на салат

Та що ви не обрали б, ми бажаємо вам щасливої і легкої дороги. А також смачних і поживних сніданків-обідів і вечерь у колі рідних і друзів 😉

Comments

comments